دیابت یك اختلال در سوخت و ساز (متابولیسم) قندها در بدن است كه در آن یا انسولین به میزان كافی در بدن وجود ندارد و یا انسولین موجود قادر نیست تا وظیفه خود را به درستی انجام دهد و در نتیجه به علت وجود مقاومت در برابر آن، قند خون بالا میرود. انسولین هورمونی است كه توسط سلولهای “بتا” واقع در غده پانكراس ترشح میشود و وظیفه اصلی آن كاهش قند خون است. پانكراس نیز یكی از غدد دستگاه گوارش است كه در پشت معده قرار دارد بالا بودن قند خون در دراز مدت باعث بروز عوارضی در سیستم قلب و عروق، كلیهها، چشم و سلسله اعصاب میگردد.
عوارض: افراد دیابتی در معرض خطر نوروپاتی و اختلالات عروقی از قبیل سکته، رتینوپاتی و نفروپاتی هستند.
دیابت نوع 1
دیابت نوع یک % 15- 10 كل موارد دیابت را تشكیل میدهد، این نوع دیابت یک بیماری دستگاه خودایمنی است و در آن سلولهای بتای پانکراس (لوزاالمعده) توسط سیستم ایمنی بدن تخریب شده و انسولین یا تولید نمی شود و یا در مقادیر جزیی ترشح می شود. به همین علت افراد مبتلا به این نوع دیابت باید از بدو تشخیص، انسولین مورد نیاز بدن را به صورت تزریقات روزانه تأمین كنند. دیابت نوع 1 اغلب در سنین زیر 30 سال به وجود می آید.
دیابت نوع 2
دیابت نوع 2 بیشتر در بالغین بالای 30 سال و چاق دیده شده و 90 – 85% كل موارد دیابت را شامل میشود. در این بیماری، در واقع یا پانكراس به اندازه كافی انسولین ترشح نمیكند و یا اینكه انسولین ترشح شده، به علت وجود مقاومت به انسولین مخصوصاً در افراد چاق، فاقد كارایی لازم است. این نوع دیابت اغلب با تغییر رژیم غذایی و روش زندگی کنترل می شود اما دارودرمانی مثل استفاده از مواد هیپوگلیسمیک خوراکی و یا انسولین ممکن است ضروری باشد.
دیابت حاملگی: دیابت حاملگی در زنانی که در طول این دوران دچار عدم تحمل گلوکز می شوند پدید می آید. این نوع دیابت معمولاً گذرا است و در هفته های 24 و 28 بارداری رخ می دهد. این بیماری عموما بعد از اتمام حاملگی بهبود می یابد. خانمهای مبتلا به دیابت حاملگی در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع2 هستند.
بدین ترتیب در بیماران دیابتی استفاده از محصولاتی که قند خون را بالا نبرد و فاقد کربوهیدرات و ترکیبات قندی باشد حائز اهمیت است پودر انترامیل است و به عنوان مکمل حاوی ویتامین برای افراد دیابتی مناسب است